Το 1972, η χρονιά που ήρθα στον κόσμο, ήταν ένα δίσεκτο έτος. Άρχισε ένα κρύο πρωινό Σαββάτου και υπήρξε η μεγαλύτερη σε διάρκεια χρονιά έως τώρα, καθώς το UTC (Coordinated Universal Time) πρόσθεσε στο έτος αυτό δύο ολόκληρα δευτερόλεπτα για να ισοφαρίσει μια καθυστέρηση στην περιστροφή της γης.


Ήταν η χρονιά της "Ματωμένης Κυριακής" και της "Ματωμένης Παρασκευής" για τη Βόρειο Ιρλανδία, η χρονιά που ο "Νονός" βγήκε στις αίθουσες, που ο Mariner 9 στέλνει εικόνες από τον Άρη και ο Luna 20 επιστρέφει στη γη με θαυμαστούς moon rocks, αλλά και η τελευταία χρονιά που πάτησε άνθρωπος στο φεγγάρι. Εκείνο τον Ιούνη συλλαμβάνεται η Ulrike Meinhof ενώ συνεχίζουν να σκάνε οι βόμβες της RAF και ακολουθεί ο Μαύρος Σεπτέμβρης στο Μόναχο. Ήταν η τελευταία χρονιά που εκτελέστηκαν μελλοθάνατοι στις παρισινές φυλακές και που οι εξεγερμένοι κρατούμενοι στη Maze Prison καίνε το μεγαλύτερο μέρος της. Ήταν ο χρόνος που η Atari παρουσίασε το Pong, που η Angela Davis βγήκε από τη φυλακή. Τον Μάη μια φωτία σε ορυχείο ασημιού στο Άινταχο σκότωσε 91 εργάτες, ενώ έναν ωκεανό μακριά η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη απεργία μεταλλωρύχων. Ήταν ο Γενάρης που η γιουγκοσλάβα αεροσυνοδός Vesna Vulovic ήταν η μόνη επιζήσας αεροπορικού δυστυχήματος στην Τσεχοσλοβακία και που ο Γιαπωνέζος Shoichi Yokoi βρέθηκε μετά από 28 χρόνια περιπλάνησης στη ζούγκλα του Guam.

Το 1972 ήταν η χρονιά που κανείς δεν πήρε βραβείο νόμπελ για την ειρήνη, που ακόμα εξελίσσονταν γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Βιετνάμ, ο ψυχρός πόλεμος και το σκάνδαλο Watergate.

Τέλος μαζί μου το 1972 γεννήθηκαν η Junko Takeuchii (Γιαπωνέζα voice actress), o Espen Knutsen (Σουηδός παίχτης του χόκεϊ), η Dita VonTeese (Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα burlesque), o Roger "Infernus" Tiegs (Νορβηγός black metal μουσικός, ιδρυτικό μέλος των Gorgoroth), o Tag Adams (Αμερικανός gay pornographic ηθοποιός), η Αngham (Αιγύπτια τραγουδίστρια, παραγωγός και ηθοποιός), ο Jaak Mae (Εσθονός cross-country σκιέρ) και ο Evhen Tsybulenkno (Oυκρανός καθηγητής του διεθνούς δικαίου).

Επίσης πέθαναν πολλές/-οι εκείνη τη χρονιά, αλλά αυτό είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης.

Από περιέργεια και μόνο.




2:11 π.μ.



0 responses to "Ναϊντίν σέβεντι του"